Anna Blaman Prijs 2016 uitgereikt aan dichter Hans Sleutelaar

De Anna Blaman Prijs 2016 is vandaag uitgereikt aan dichter Hans Sleutelaar, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. Burgemeester Aboutaleb overhandigde samen met jurysecretaris Shantie Singh de prijs aan de 81-jarige laureaat. ‘Sleutelaars teksten voelen als een ontwapenende tour door Rotterdam. Het humeur van de stad is voelbaar’, aldus het juryrapport. Aan de Anna Blaman Prijs is een geldbedrag van € 10.000,- verbonden.

De Anna Blaman Prijs wordt driejaarlijks toegekend aan een auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. De jury bestond uit Duco Hoogland (juryvoorzitter, PvdA-tweedekamerlid), Shantie Singh (jurysecretaris, auteur en bestuurskundige bij Gemeente Rotterdam), Sanneke van Hassel (auteur, laureaat Anna Blaman Prijs 2013), Silvana Sodde (schrijfdocent en ondernemer) en Erik Brus (auteur en eindredacteur bij Passionate Bulkboek).

Volgens Sleutelaar zelf heeft Rotterdam hem gevormd, als mens én als dichter. De jury ziet dit terug in de voor zijn werk kenmerkende vertrouwdheid met Rotterdam. Veel van zijn gedichten zijn dan ook nauw met de stad verbonden. ‘Zijn werk zet aan tot nadenken over de stad. Hij geeft woorden en ritme aan wat normaal niet gezien of gehoord wordt, vangt de schoonheid van het rauwe en alledaagse. Zijn werk is doordrenkt van aandacht, zorg en liefde.’ De ‘Rotterdammer van wie zowel zijn werk als zijn levenshouding een ode zijn aan de stad van nu’, heeft volgens het juryrapport de Anna Blaman Prijs 2016 meer dan verdiend.

In aanloop naar de prijsuitreiking gaf Sleutelaar gastlessen aan leerlingen van zowel het Libanon Lyceum als Het Lyceum Rotterdam. De jongeren kwamen zo in aanraking met zijn poëzie en gingen hierover met de dichter in gesprek. Tijdens de feestelijke uitreiking in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis waren deze leerlingen tevens aanwezig. Organisator Passionate Bulkboek beoogt hiermee het literaire erfgoed aan de volgende generatie over te dragen.

Deel deze pagina:

Nieuws