Anna Blaman Prijs 2022 toegekend aan Raoul de Jong

De Anna Blaman Prijs 2022 is toegekend aan schrijver Raoul de Jong, zo heeft organisator Passionate Bulkboek bekend gemaakt. De literaire prijs voor de regio Rotterdam, die bestaat uit een bokaal en een geldprijs van € 15.000–, wordt om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die met zijn of haar oeuvre een bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van het literaire klimaat in de regio. ‘Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.’, aldus de jury.

Laureaat
De Rotterdammer Raoul de Jong (1984) publiceerde tot zover acht boeken. Als jongste laureaat ooit ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het Al werd onderscheiden met Het Beste Rotterdamse Boek en stond op de shortlist voor de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, verschenen in 2020, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. Daarnaast schrijft De Jong voor theater en toneel en zet hij zich journalistiek in voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad.

Jury
De jury van de Anna Blaman Prijs 2022 bestaat uit juryvoorzitter Carlos Goncalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury.

Het volledige juryrapport leest u hier.

De prijsuitreiking
De overhandiging van de Anna Blaman Prijs vindt plaats op 2 december 2022. De prijs zal door burgemeester Aboutaleb worden overhandigd in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Na de uitreiking zal De Jong scholen in het voortgezet onderwijs in Rotterdam bezoeken om zo het lezen onder jongeren te bevorderen. Hiermee maakt hij zich sterk voor het doel van Passionate Bulkboek: samen lezers maken.

Over de Anna Blaman Prijs
De Anna Blaman Prijs werd in 1965 ingesteld door het Prins Bernard Cultuurfonds en voor het eerst in 1966 uitgereikt aan auteur Adriaan van der Veen. In 2015 nam Passionate Bulkboek de prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds over. De literaire prijs kan door haar roemrijke laureaten als het literaire geheugen van de stad en regio worden gezien. Andere laureaten zijn o.a. Bob den Uyl (1968), Cornelis Bastiaan Vaandrager (1981), Jules Deelder (1988), Anne Vegter (2004) en Sanneke van Hassel (2013). In 2019 ontving jeugdauteur Edward van de Vendel de prijs.

Deel deze pagina:

Nieuws