Anna Blaman Prijs 2019 uitgereikt aan Edward van de Vendel

Op vrijdag 29 november werd de Anna Blaman Prijs 2019 uitgereikt aan schrijver en vertaler Edward van de Vendel. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal in het Rotterdamse stadhuis overhandigde burgemeester Aboutaleb de prijs, die een bekroning is van een waardevol auteurschap voor Rotterdam en de regio. ‘Zo overtuigend, ontroerend en doordacht schrijven en het eruit laten zien alsof je het toevallig even uit je mouw hebt geschud: dat kan alleen een literair zwaargewicht,’ aldus de jury.

Jury
De jury bestond uit voorzitter Peter van Heemst (oud-gemeenteraadslid Rotterdam, politiek analist Vers Beton), Ester Naomi Perquin (laureaat Anna Blaman Prijs 2010, voormalig Dichter des Vaderlands), Vinod Singh (Rotterdamse cultuurprofessional), Feline Streekstra (Poetry International) en Yasmina Werlich (Passionate Bulkboek).

Juryrapport
De Anna Blaman Prijs wordt driejaarlijks toegekend aan een auteur die met zijn oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. De relatie van de laureaat en zijn werk tot de stad is dan ook een onmisbare factor voor toekenning:
‘Rotterdam is (…) [e]en plek voor doeners, denkers en dromers, (…) waar alles voortdurend in beweging lijkt. (…) Precies die energie zagen we terug in het oeuvre van Edward van de Vendel, (…) een auteur die de Rotterdamse aard volkomen recht doet. (…) Hij werkt met leesbaar plezier en onmiskenbare eigenheid aan boeken die hij zelf als kind ongetwijfeld graag had willen lezen. Zo’n schrijver gun je iedereen, van jong tot oud. Rotterdam mag er trots op zijn.’ Lees hier het volledige juryrapport.

Fotoverslag
Bekijk hier het fotoverslag van de prijsuitreiking met onder andere het openingswoord door burgemeester Aboutaleb, de overhandiging van de prijs, optredens van KEES en Ian Sephir, en de laudatio door schrijver Bibi Dumon Tak.

Gastlessen
In aanloop naar de uitreiking gaf Edward van de Vendel een gastles op het Montessori Lyceum Rotterdam en de G.K. van Hogendorpschool. Hij deed dit samen met Roy Looman, wiens verhaal hij in fictionele vorm opschreef in het boek Het kankerkampioenschap voor junioren. De leerlingen van beide scholen waren aanwezig bij de uitreiking.

Met het schrijversbezoek en de gastles beoogt organisator Passionate Bulkboek het Rotterdamse literair erfgoed onder jongeren te verspreiden en tegelijkertijd hun leesplezier te vergroten.

Deel deze pagina:

Nieuws