Prijzengeld Anna Blaman Prijs verhoogd naar €15.000,–

Organisator Passionate Bulkboek verhoogt het prijzengeld van de Anna Blaman Prijs naar € 15.000,– voor de onderscheiden auteur. De literaire prijs voor de regio Rotterdam wordt om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die met zijn of haar oeuvre een bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van het literaire klimaat in de regio Rotterdam. Een vijfkoppige jury buigt zich over de toekenning van de prijs, die op 2 december 2022 in het stadhuis van Rotterdam wordt uitgereikt.

Het is aan een onafhankelijke jury om voor de editie van 2022 de laureaat te kiezen. Deze staat onder voorzitterschap van Carlos Goncalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury. Midden september zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Directeur van Passionate Bulkboek, Giel van Strien, is blij met het verhoogde prijzengeld: “Dankzij het Van Leeuwen Van Lignac Fonds kunnen we hiertoe overgaan. Nadat we de prijs in 2016 tot € 10.000,– hadden weten te verhogen, willen we met het nieuwe prijsbedrag onze waardering voor de regionale auteurs onderstrepen en hen stimuleren door te gaan met schrijven. Ook willen we hiermee de positie van de Anna Blaman Prijs versterken in het bonte landschap van literaire prijzen in het Nederlands taalgebied.

De prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. De prijs zal door burgemeester Aboutaleb worden overhandigd. Voor de uitreiking worden ook leerlingen van een paar scholen in het voortgezet onderwijs uitgenodigd, die met hun leraren zullen deelnemen aan een speciaal programma rondom de Anna Blaman Prijs.

Aanvullend educatief traject

Tijdens dit programma bezoekt de laureaat in de maanden na de prijsuitreiking klassen uit het voortgezet onderwijs, waardoor Rotterdamse scholieren kennismaken met zijn of haar werk. Het traject is met name bestemd voor de bovenbouwklassen havo en vwo en sluit aan op verlevendiging van de leeslijst binnen de lessen Nederlands. Op deze wijze wil Passionate Bulkboek enerzijds bijdragen aan het overdagen van literair erfgoed en anderzijds aan een verjonging van (het publiek van) de Anna Blaman Prijs.

Deel deze pagina:

Nieuws